In samenwerking met Vanessa Vroon heb ik een lange documentaire en een tentoonstelling gemaakt:

‘Trouwen voor Allah – Persoonlijke verhalen van bekeerlingen’

Bekering tot de islam – veel mensen kunnen zich er niks bij voorstellen. Waarom zou iemand zich bekeren tot een geloof dat in Nederland zoveel negatieve associaties oproept? Het gemakkelijke antwoord is: voor de liefde! Liefde maakt blind, dat verklaart een hoop. Of is de werkelijkheid complexer?

Antropoloog Vanessa Vroon-Najem (Universiteit van Amsterdam) doet sinds 2006 tot heden onderzoek naar bekering tot de islam in Nederland. In 2014 promoveerde ze op dit onderwerp, schreef ze het boek “Bekeerd” en was gastconservator bij de gelijknamige tentoonstelling in het Amsterdam Museum. Voor deze tentoonstelling maakte ze met visueel antropoloog Wendy van Wilgenburg een korte film. Als vervolg daarop is het project Trouwen voor Allah – persoonlijke verhalen van bekeerlingen ontstaan: een tentoon- stelling met onder meer acht videoportretten van bekeerde moslims én een documentaire.

In de tentoonstelling en documentaire vertelt een diverse groep mannen en vrouwen openhartig over twee belangrijke onderwerpen in hun leven: hun bekering en (de zoektocht naar) een partner om hun leven mee te delen. Een partner vinden na je bekering, hoe pak je dat aan? Wat als je al een partner hebt, en je dan pas bekeert? Wat is ‘halal’ dating en wat komt er eigenlijk kijken bij een islamitisch huwelijk?

Bijzonder aan het project is dat bekeerlingen zélf het woord doen over hun ervaringen. Sommigen zijn getrouwd, anderen zijn zoekende of denken na over wat ze hopen te vinden. Kom kijken en luisteren naar hoe het is om ’verliefd-verloofd-getrouwd’ opnieuw uit te vinden nadat je ervoor gekozen hebt om voortaan als moslim door het leven te gaan.

Opening tentoonstelling op 9 november 2017, Imagine IC/OBA Bijlmerplein

Première documentaire 16 november 2017, Theaterzaal OBA Amsterdam

Vertoning Filmtheater De Fabriek, Zaandam, 21 januari 2018, 14.15 uur.

Dit project is mogelijk gemaakt door European Research Council, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Imagine IC.

De research voor het project ‘Trouwen voor Allah – persoonlijke verhalen van bekeerlingen’ is onderdeel van het ERC project ‘Problematizing “Muslim Marriages” – Ambiguities and Contestations’.