NL 2001, 52′

De Hongaarse schaakgrootmeester Peter Leko staat nummer vijf op de wereldranglijst. Voor Not Just a Game werd hij gefilmd tijdens het Corus Schaaktoernooi in Wijk aan Zee.

Leko was 14 toen hij in 1994 tijdens dit toernooi zijn derde grootmeesterresultaat behaalde. Hiermee werd hij de jongste schaakgrootmeester ter wereld.

De film geeft inzicht in het leven van topschakers en behandelt met name wat de vereiste concentratie met ze doet. Leko zelf geeft er uitleg over en ook zijn vrouw Szofi, manager Carsten Hensel en trainer Artur Jussupow komen aan het woord.

Hoogtepunt van de film is Leko’s partij tegen Garry Kasparov. Vooral de analyse van beide grootmeesters na de partij geeft een beeld van de druk en onzekerheden waarmee ze te maken hebben. Voor hen is schaken niet zomaar een spelletje.

zet1

Not Just a Game is vertoond in de documentairesalon van Filmtheater Rialto in Amsterdam. De film heeft een positieve recensie in Elsevier gehad, is door schaakliefhebbers over de hele wereld gekocht, en werd in een winkel in Singapore te koop aangeboden.