NL 2000, 80′

De Ideale Klank gaat over het bouwen van een viool. Matthieu Besseling is vioolbouwer te Amsterdam. Hij richt zich op de bouw van nieuwe violen en is daarmee vrij uniek in Nederland. Op zijn twaalfde bouwde hij zijn eerste viool. Na zijn studies medicijnen en conservatorium altviool heeft hij van het vioolbouwen zijn vak gemaakt, want ‘violen bouwen is eigenlijk veel leuker dan het omgaan met zieke mensen’.

De film geeft, chronologisch, een boeiend en vrij volledig beeld van de bouw van een viool, beginnend met twee planken en eindigend met Matthieu Besseling die het instrument, zo’n vier maanden later, bespeelt.

De kijker krijgt een idee van het vakmanschap van de vioolbouwer. Het wordt duidelijk dat bijna elke handeling invloed heeft op de uiteindelijke klank van het instrument.

De Ideale Klank is te koop op DVD voor 20 euro (ex btw en verzendkosten). Bestellen per email.

De Ideale Klank ging in première tijdens het Beeld voor Beeld Festival 2000, is vertoond tijdens de documentairesalon in Filmtheater Rialto, en fragmenten zijn in 2002 vertoond bij VPRO’s Zomergasten, door dichter/schrijver Anna Enquist.