NL 2011, 88′

Een streek vol molens. Een actieve vereniging van liefhebbers. Jonge, gedreven ambachtslieden. In deze film wordt de volledige restauratie en reconstructie getoond van een van de prachtige molens van de Zaanse Schans: De Huisman, beroemd vanwege de Zaanse Mosterd die hier jarenlang is geproduceerd.
De restauratie duurde ruim anderhalf jaar en in deze film volgen we de herbouw tijdens alle seizoenen. Via jonge eendjes in de lente, een warme zomer, stormachtige herfst en een sneeuwrijke winter. We kijken mee over de schouders van de ambachtslieden terwijl zij schaven, zagen en timmeren.
Technische moeilijkheden en verschillen van inzicht tussen de belanghebbende partijen worden duidelijk. Het gehele proces heeft geleid tot een unieke documentaire, een document van het ambacht van molenmaker en een eerbetoon aan traditioneel vakmanschap.

De Huisman heeft vele vertoningen gekend, tot in Moskou aan toe. Zie hier de complete lijst.

Een bijzondere vertoning was die op 12 mei 2012, om 16.00 uur, in filmtheater Rialto. In de grote zaal, op een doek van negen meter breed, met prachtig surround geluid. En met nagesprek onder leiding van Hanneke Groenteman.

image001

U kunt de DVD hier bestellen.