Logo_AIBF_2015_BreedFestival_1000px_wit_rechthoek

PERSBERICHT Amsterdam, 28 april 2015

NIEUWE LOCATIE EN DATUM DRIEDAAGS ‘AMBACHT IN BEELD FESTIVAL’ BEKEND.

Het internationale Ambacht in Beeld Festival vindt dit jaar plaats op vrijdag 25, zaterdag 26 en zondag 27 september in De Hallen in Amsterdam-West. Het festival richt zich expliciet op topambachten, vakmanschap en meesterschap en heeft met de keuze voor De Hallen een gedroomde thuisbasis gevonden. De nieuwe locatie biedt met onder andere de Filmhallen en de Passage alle ruimte voor het uitgebreide programma met lezingen, debatten, masterclasses, filmvertoningen, demonstraties, performances en workshops.

 

Programmering:

Tijdens het festival is er in De Passage van de Hallen een ambachtelijke happening met demonstraties, toegankelijke workshops en performances van kunstenaars die zich door ambacht lieten beïnvloeden. Ambachtslieden uit binnen- en buitenland inspireren het publiek op interactieve wijze. Bezoekers kunnen leren spinnen, ambachtelijk fotograferen, sushi rollen of een animatiefilm maken. Internationale top-ambachtslieden geven lezingen en voor gevorderde studenten en professionals zijn er masterclasses. In de Filmhallen is er een doorlopend filmprogramma van hoogwaardige, internationale documentaires over diverse ambachten, en een Q&A met de makers.

Sinds de start van het festival in 2013 dienden De Fabriek in Zaandam en De Kromhouthal in Amsterdam-Noord als locatie. In De Hallen is er meer ruimte voor de uitgebreide programmering die de organisatie op dit moment zorgvuldig samenstelt en waarvan de komende tijd nieuwe namen bekend worden gemaakt. De kaartverkoop start op 1 september.

 

Groei en samenwerking

Festivaldirecteur Wendy van Wilgenburg is blij met de nieuwe thuisbasis van het festival. Het industrieel vormgegeven centrum voor media, mode, cultuur, horeca en ambacht is gevestigd in de voormalige tramremise in de Kinkerbuurt van Amsterdam Oud-West en huisvest verschillende ondernemers waarmee Van Wilgenburg mogelijkheden tot samenwerking ziet. ‘We willen de ondernemers uit de buurt en buurtbewoners actief bij het festival betrekken met verschillende projecten in aanloop naar het laatste weekend van september. Tijdens dat weekend is er doorlopend en voor iedereen van alles te zien, doen, horen, leren, bewonderen en vooral: zelf te maken.’ aldus Van Wilgenburg.

 

Ambacht in Beeld Festival

Het festival werd in 2013 opgericht door cultureel antropoloog en documentairemaker Wendy van Wilgenburg. Met het festival wil Van Wilgenburg de steeds meer uitstervende top-ambachten, kwaliteit en vakmanschap onder de aandacht brengen. Ambachten en ambachtsopleidingen staan intussen steeds hoger op de politieke agenda en er lijkt in de steden een duidelijke trend rondom de maakcultuur te ontstaan. Dit sluit aan bij de groei van het festival, dat begon als filmfestival met enkele lezingen in Zaandam. Er is zelfs sprake van een toekomstig satellietfestival in New York.